Λιτόχωρο

Η πόλη

Το Λιτόχωρο είναι πόλη και πρώην δήμος στο νότιο τμήμα της περιφερειακής μονάδας της Πιερίας, Ελλάδα. Από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2011 αποτελεί μέρος του δήμου Δίου-Ολύμπου, του οποίου είναι η έδρα και η δημοτική μονάδα. Βρίσκεται στη βάση του Όλυμπου, στη δυτική όχθη του Θερμαϊκού Κόλπου. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του Λιτοχώρου αναφέρεται σε επίσκεψη του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο τον 16ο αιώνα. Η πόλη είναι ένας δημοφιλής προορισμός για όσους επιθυμούν να ανέβουν στον Όλυμπο καθώς σχεδόν όλες οι διαδρομές αναρρίχησης ξεκινούν στα νοτιοδυτικά της πόλης.

Σημεία ενδιαφέροντος

Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Olympus

Σημαντικές πληροφορίες παρέχονται εκεί για τους επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου του Όρους Ολύμπου. Το Κέντρο Πληροφοριών ενημερώνει τους επισκέπτες για τη γεωλογία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τη μυθολογία, τα μοναστήρια, τα φυτά, τα ζώα και άλλα θέματα που επηρεάζουν τον Όλυμπο.

Αλεξάνδρειο (Λιτόχωρο)

Το Αλεξάνδρειο βρίσκεται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο (GR-1 / E75) και είναι ένα εντυπωσιακό μνημειακό κτίριο αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο. Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τη ζωή του και τη στρατιωτική του εκστρατεία.

Το Ναυτικό Μουσείο

Στην οδό Αγίου Νικολάου 15, στον πρώτο όροφο, βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου. Σχετικά άγνωστο, το χωριό έχει μακρά ναυτική ιστορία.

Η παλιά Μονή του Αγίου Διονυσίου

Σε υψόμετρο 850 μ., Δίπλα στο φαράγγι του Ενιπέα, ο Άγιος Διονύσιος έκτισε ένα μοναστήρι. Ιδρύθηκε το 1542 με την ονομασία Αγία Τριάδα και μετονομάστηκε αργότερα στο όνομα του Αγίου. Λεηλατήθηκε και κάηκε αρκετές φορές στην ιστορία του, όπου έλαβε το τελικό χτύπημα από τα γερμανικά στρατεύματα τον Απρίλιο του 1943.

Το νέο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου

Μετά την καταστροφή του παλιού μοναστηριού, οι μοναχοί μετακόμισαν στο Μετόχι, 3 χιλιόμετρα έξω από το χωριό και έκτισαν στη θέση αυτή το νέο τους μοναστήρι.