Αξιοθέατα

Mt. Olympus

Όρος Ολύμπου

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Βρίσκεται στην περιοχή Ολύμπου στα σύνορα Θεσσαλίας και Μακεδονίας, μεταξύ των περιφερειακών μονάδων Πιερίας και Λάρισας, περίπου 80 χλμ. Νοτιοδυτικά από τη Θεσσαλονίκη. Ο Όλυμπος διαθέτει 52 κορυφές και βαθιά φαράγγια. Η υψηλότερη κορυφή, ο Μύτικας, που σημαίνει «μύτη», ανέρχεται σε 2.919 μέτρα (9.577 πόδια). Είναι μια από τις υψηλότερες κορυφές στην Ευρώπη από την άποψη της τοπογραφικής προβολής.

Ο Όλυμπος είναι γνωστός στην ελληνική μυθολογία ως το σπίτι των Ελλήνων θεών, στην κορυφή του Μύτικα. Σημειώνεται επίσης για την εξαιρετική βιοποικιλότητα και την πλούσια χλωρίδα του. Πρόκειται για Εθνικό Πάρκο, το πρώτο στην Ελλάδα, από το 1938. Είναι επίσης ένα παγκόσμιο αποθεματικό της βιόσφαιρας.

Διαβάστε περισσότερα...
Square in Litochoro

Λιτόχωρο

Το Λιτόχωρο είναι πόλη και πρώην δήμος στο νότιο τμήμα της περιφερειακής μονάδας της Πιερίας, Ελλάδα. Από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2011 αποτελεί μέρος του δήμου Δίου-Ολύμπου, του οποίου είναι η έδρα και η δημοτική μονάδα. Βρίσκεται στη βάση του Όλυμπου, στη δυτική όχθη του Θερμαϊκού Κόλπου. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του Λιτοχώρου αναφέρεται σε επίσκεψη του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο τον 16ο αιώνα. Η πόλη είναι ένας δημοφιλής προορισμός για όσους επιθυμούν να ανέβουν στον Όλυμπο καθώς σχεδόν όλες οι διαδρομές αναρρίχησης ξεκινούν στα νοτιοδυτικά της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα...
The Hellenistic Theatre, Ancient Dion

Αρχαίο Δίον

Το Αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του Ολύμπου στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο Δίον. Στην περιοχή που περιλαμβάνει το Αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου, βρέθηκαν ιερά από τις ελληνιστικές και ρωμαϊκές περιόδους. Το πάρκο παρουσιάζει τη σημασία του αρχαίου Δίον στην ιστορία της Πιερίας.

Το πάρκο έχει έκταση 150 εκταρίων, εκ των οποίων περίπου 50 εκτάρια ανήκουν στην αστική περιοχή και 50 εκτάρια στα ιερά. Η υπόλοιπη περιοχή δεν έχει εξερευνηθεί ακόμη αρχαιολογικά. Στην πρώην αστική περιοχή έχουν βρεθεί οικιστικά κτίρια, η πλατεία της αγοράς, δημόσια κτίρια, εκκλησίες, λουτρά, καταστήματα, εργαστήρια και τουαλέτες. Τα ιερά, τα θέατρα και το νεκροταφείο βρίσκονται έξω από την πόλη

Διαβάστε περισσότερα...
Castle of Platamonas

Κάστρο Πλαταμώνα

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της Πιερίας, είναι ένα κάστρο σταυροφόρων (χτισμένο μεταξύ 1204 και 1222) στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία) και βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ολύμπου, σε στρατηγική θέση που ελέγχει την έξοδο της κοιλάδας του Τεμπών, μέσω της οποίας περνά ο κεντρικός δρόμος που συνδέει τη Μακεδονία με τη Θεσσαλία και τη νότια Ελλάδα. Ο πύργος, ο οποίος έχει θέα στον αυτοκινητόδρομο, είναι ένα επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο.

Διαβάστε περισσότερα...
Monasteries

Μοναστήρια στον Όλυμπο

Ο χριστιανισμός της περιοχής του Ολύμπου άρχισε σχετικά νωρίς. Ενώ οι επισκοπικές έδρες από τα βυζαντινά χρόνια παραμένουν μόνο ερείπια, κατοικημένα και χρησιμοποιημένα μοναστήρια και εκκλησίες εξακολουθούν να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον Όλυμπο. Ορισμένα από τα μοναστήρια είναι σταυροπηγιακά, δηλαδή είναι άμεσα εξαρτημένα από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης (Κωνσταντινούπολη), άλλα, ανήκουν σε μια μητρόπολη. Ο αριθμός των εκκλησιών και των παρεκκλησιών γύρω από τον Όλυμπο είναι δύσκολο να παραβλεφθεί. Γι 'αυτό αναφέρονται μόνο τα μοναστήρια και οι σημαντικότερες εκκλησίες.

Διαβάστε περισσότερα...
Hiking And Trekking

Πεζοπορία στον Όλυμπο

Η εξερεύνηση του βουνού Όλυμπος είναι μια από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορείτε να ζήσετε στην Ελλάδα. Εξερευνήστε όλα τα μυστικά και τις ομορφιές του Όλυμπου, του βουνού των θεών.

Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο εντυπωσιακά βουνά για αναρρίχηση, λόγω της φύσης των τοπίων, της πλούσιας χλωρίδας και της ατελείωτης θέας στο Αιγαίο και τις αμμώδεις ακτές, όσο το μάτι μπορεί να δει. Τα μονοπάτια του, αποτελούμενα από ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους άνω των 160 χιλιομέτρων, συνδέονται με μύθους και θρύλους και εξερευνώντας τα θα είναι μια μαγευτική εμπειρία.

Διαβάστε περισσότερα...