Αρχαίο Δίον
Δίον, Αρχαιολογικό Πάρκο
Το Αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του Ολύμπου στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο Δίον. Στην περιοχή που περιλαμβάνει το Αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου, βρέθηκαν ιερά από τις ελληνιστικές και ρωμαϊκές περιόδους. Το πάρκο παρουσιάζει τη σημασία του αρχαίου Δίον στην ιστορία της Πιερίας.
Αρχαιολογικοί χώροι
Το Αρχαιολογικό Πάρκο
Το πάρκο έχει έκταση 150 εκταρίων, εκ των οποίων περίπου 50 εκτάρια ανήκουν στην αστική περιοχή και 50 εκτάρια στα ιερά. Η υπόλοιπη περιοχή δεν έχει εξερευνηθεί ακόμη αρχαιολογικά. Στην πρώην αστική περιοχή έχουν βρεθεί οικιστικά κτίρια, η πλατεία της αγοράς, δημόσια κτίρια, εκκλησίες, λουτρά, καταστήματα, εργαστήρια και τουαλέτες. Τα ιερά, τα θέατρα και το νεκροταφείο βρίσκονται έξω από την πόλη.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Μισό χιλιόμετρο δυτικά του αρχαιολογικού πάρκου, στο σύγχρονο χωριό του Δίου, είναι το αρχαιολογικό μουσείο, που χτίστηκε το 1983. Εδώ εκτίθενται τα ευρήματα του αρχαίου Δίου και άλλων αρχαιολογικών χώρων. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν εκθέματα από την Πύδνα και άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Πιερίας. Σε ένα μικρό κινηματογράφο, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν οπτικοακουστικά για το Δίον.
Η Αρχαιοθήκη
Το κτίριο ανεγέρθηκε ακριβώς πίσω από το μουσείο στη δυτική πλευρά, ειδικά για την έκθεση του μωσαϊκού του Διονύσου. Στον επάνω όροφο, γύρω από το ψηφιδωτό τοποθετείται μια γκαλερί ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να το δει από όλες τις οπτικές γωνίες. Σε βιτρίνες, εμφανίζονται πρόσφατα εκθέματα που βρέθηκαν.